Friday, April 8, 2011

Kat mana nak carik Ayam pencen lemak cili padi yg Umphhhhh

Ok, sure korang terpikir2 hujung minggu ni mau masak apa.. meh aku kasik resipi.. Ni aku masak last week..

Menunye Ayam PEncen masak lemak cili api..

Nape aku pilih ayam pencen bukan ayam bese?

Aku suka daging ayam pencen lebih pejal dah sedap.... Kalau ayam bese buat gulai daging die cam lembik2 je huhu i dont like la...

Tips nak masak ayam pencen ni:

1. Bila beli kan die bakar kan ayam tu, tapi ko suh oarng tu buang dulu isi perot dalam die baru bakar...Selalunye tokei tu akan bakar ngan isi perut ayam tu, bukan takat isi perut je kekadang taik pun ado dalam tu.. Tu yang bila masak bau taik ayam.. Orang tak tau, bila beli tu.. Sebab tu kekadang orang tak suka masak ayam pencen sebab bau taik ayam padahal cara bakar tu dah salah.. lagipun dah jadik makruh la, benda tu dah bernajis.. ye tak??

2. Ayam pencen memang liat tapi tak susah, ko rebus je dengan api kecik dalam sejam dua kompem lembut dah sedap.. kalau buat rendang lagi sedap, isi die tak berderai...

Tu je la tips die...


Resipi masak lemak cili padi...
1. Ayam pencen direbus hingga lembut
2. Cili padi diblender dengan kunyit
3. Serai diketuk
4. Daun kunyit
5. Santan

Cara masak
1. Masukkan cili padi yg dah blender tadi ke dalam ayam yang dah siap rebus tu..
2. Masukkan santan, serai dan daun kunyit.. Biarkan mendidih, masukkan garam..

Done!!! Ni memang lauk pebert hunny..



enak dimakan bersama ulam dan sambal belacan..


Tidak lupe ikan rebus goreng dan ikan masin.. Yummeh!

P/S: wiken ni OFF DUTY memasak hehe nak gi oliday!! Hooyeay!! heavennye bila dapat day off nie!!!

No comments :

Post a Comment

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails